Toyota Yaris från 2011

Innovativ och pålitlig
Yaris är en av toppsäljarna i Toyotas program. För att befästa sin ställning gasar den här japanaren på ordentligt. Den generation som introducerades 2011 erbjuder inte bara kvalitet och låg kostnad utan har också sedan 2012, som första bil i småbilsklassen, en modell med fullhybrid. I DEKRAs rapport över begagnade bilar 2016 kan Yaris dessutom stoltsera med utmärkelsen som klassens pålitligaste bil.

Det luftiga innerutrymmet har växt med tio centimeter vilket ger Yaris en väldisponerad kupé. Passagerare kommer finna gott om plats i den högkvalitativa interiören. Framförallt är det baksätespassagerarna som får mer knäutrymme tack vare den förlänga hjulbasen. Bakluckan har låg lasttröskel och normalt ett 286 liter stort lastutrymme. Om man fäller ner det delbara baksätet ryms upp till 768 liter. Med nedfällt baksäte växer lastlängden till 1,5 meter.

På vägen uppvisar den kompakta Toyotan, tack vare sin fasta fjädring, betydande körglädje. Det omfattande säkerhetspaketet inkluderar bland annat sju airbags, antispinn, autobroms och Isofix-fästen. Om man köper begagnat så är utrustningspaketet Comfort intressant. I det ingår multimediasystem och AC samt fjärrstyrt centrallås. Hybridversion lockar redan i basversion med 2-zons klimatanläggning och fyra dörrar.

Hybriden kombinerar en 1,5-liters bensinmotor och en 19 kW elektrisk motor för en sammanlagd effekt på 100 hk/74 kW. Med hybriden minskar den uppgivna förbrukningen till 3,5 l/100 km vid blandad körning och 3,1 l/100km i stadskörning.

Ett prisvärt alternativ är den vridstarka 1,4D-4D dieseln med 90 hk/66 kW med uppgiven förbrukning på 3,8 l/100 km. Den moderna 1,33-liters bensinmotorn med 99 hk/73 kW spelar även den i samma liga och kommer också med en bekväm steglös CVT-växellåda. Ett ekonomisk val för nästan uteslutande stadskörning är den trecylindriga bensinmotorn på 1 liter med 69 hk/51 kW.

Se bildetaljer