Honda Civic från 2011

Futuristisk rymdfärja
Honda Civic håller fast vid en väldigt distinkt stil. Skaparna av denna lilla mellanklassare hämtade inspiration för det futuristiska utseendet från stridsflygplan och racerbilar. Soliditeten hos denna japanare som introducerades år 2012 och nu är uppe i nionde generationen skadar inte heller. I DEKRAs rapport över begagnade bilar 2016 kniper denna modell förstaplatsen i golfklassen.

Den rundade och tätt sammansvetsade formen på karossen är inte enbart för syns skull utan bidrar också till lägre luftmotstånd och ljudnivå. Kupén i sin tur ger intryck av att bilen har byggts runt sin förare. Den extra längd och bredd som denna årsmodell har över sina föregångare ger fram- och baksätespassagerarna mera rörelsefrihet.

Lastutrymmet är med sina 477 liter (inklusive undre fack) i nivå med fordon i mellanklassen. En smart lösning är de ”magiska” baksätena som, liksom på biograf, går att fälla upp för att skapa ett högt lastutrymme eller fälla ner för att ett skapa ett brett lastutrymme på 1378 liter. Den 22 centimeter längre kombiversionen sväljer ännu mer med 624 respektive 1668 liter lastvolym.

Vid körning samlar Civicen ytterligare pluspoäng med smidig körning och precision i styrning och växlar. Chassit är sportigt designat men inte obekvämt. En nackdel med den rundade formen är att bakåtsikten ibland kan vara begränsad.

Den varvvilliga fyrcylindriga 1,8-liters bensinmotorn med 142 hk/104 kW passar bra för Civicen, och drar under 6 l/100 km. Även 1,4-liters bensinmotorn med 100 hk/73kW är utrustad med bränsleffektiv i-VTEC (Variable Cylinder Management). Dieselmotorn på 1,6 liter med i-DTEC är med en förbrukning på 3,6 l/100 km och hög vridmoment (120 hk/88kW) rankad i effektivitetsklass A+. Start-stop system är standard.

Den kompakta Hondan ger med bland annat sex airbags och en optimerad kaross-struktur såväl som assistans-system för föraren såsom kollisionsvarning, parkeringssensor, automatisk helljus och filbytesvarnare. Vad gäller utrustning så är är baspaketet Comfort utrustat med ljudsystem, automatisk klimatanläggning, autobroms och farthållare. För individualister och sportiga förare finns lämpliga designpaket tillgängliga.

Se bildetaljer