Mercedes-Benz CLS från 2011

Elegant trendsättare
Med Mercedes CLS visade Daimler 2004 stort mod genom att göra en crossover och kombinera sportigheten hos en coupé med komforten hos en fyrdörrars sedan. Den andra generationen som introducerades år 2011 visar att för bilbyggarna från Schwaben är inte bara lyx, utan också kvalitet, högst på deras prioritetslista: i DEKRAs rapport över begagnade bilar 2016 tar denna fyrdörrars coupé hem segern i storbilsklassen.

Mercedes CLS, med sin dynamiskt sluttande taklinje, ställde år 2012 den minst lika eleganta kombi-coupén CLS Shooting Brake vid sin sida. I båda varianterna avnjuter passagerarna gott om utrymme och en luxuös interiör.

Det normalt användbara lastutrymmet är det ingen större skillnad på mellan varianterna: CLS rymmer 520 liter och Shooting Brake 30 liter mer. Däremot kan den senare med maximerat bagageutrymme få plats med respektabla 1550 liter, även om rollen som transportbil nog inte kan sägas vara syftet med denna lyxcoupé. Fin komfort och sofistikerad atmosfär förmäler att den här bilen handlar om att färdas med stil.

De självskrivna och kultiverade fyra- till åttacylindriga motorerna uppvisar inga brister. Motorprogrammet spänner från den ekonomiska fyrcylindriga 220 Bluetec-dieseln med 170 hk/125 kW och 4,9 l/100 km förbrukning, till den fyrhjulsdrivna prestandamaskinen 63 AMG S V8. Den mobiliserar 585 hk/430 kW med ett svindlande vridmoment på 800 Nm och gör 0-100 på 3,7 sekunder. Sedan faceliften 2014 uppfyller motorerna utsläppskraven i Euro 6-standarden och arbetar nu ännu mer effektivt.

Redan i baspaketet är allt essentiellt inkluderat. Spektrumet sträcker sig från en ljudanläggning via 2-zons klimatanläggning, 17-tums lättmetallfälgar, växelpaddlar på ratten och farthållare med trötthetsvarnare, Pre-Safe och hela nio airbags. I 500-modellen finns det 3-zons klimatanläggning, luftfjädring och skinnklädsel. Tillvalet med förarstöd innehåller filbytesvarnare och adaptiv farthållare.

Se bildetaljer