Mercedes-Benz B-Klass från 2011

Ädel Sports Tourer
Den andra generationen av B-klass var, när den lanserades år 2011, den första modellen på marknaden av den nya generationen kompakta MPV:er från Mercedes-Benz och satte omedelbart en ny standard i sin klass. Den majestätiska vanen var nu förvandlad till en smidig Sport Tourer – rymligare, bekvämare och säkrare än sina föregångare och fullspäckad med den senaste teknologin. Även vad gäller pålitlighet ligger den nuvarande B-klass i framkant: I DEKRAs rapport över begagnade bilar 2016 tar modellen hem segern i MPV-klassen

Med nästan fem centimeter yttre takhöjd och dynamiska designelement framstår Mercedes som bred och sportig. Trots det så ger den högkvalitativa interiören och de sköna stolarna ännu bättre huvud- och benutrymme.

Med tillvalet Easy-Vario-Plus ges mycket variabilitet. Genom att det går att justera baksätena i längdled och vika ner framsätet så går det att med några enkla handgrepp göra fordonet redo för att transportera skrymmande last. Lastkapaciteten kan därför göras 486 till 666 liter större för en total lastvolym på 1547 liter.

Den sänkta tyngdpunkten tillsammans med den nya fyrlänkars bakfjädringen och precisa styrningen gör att B-klass är en påfallande smidig bil att köra. Åkkomforten är god, och med tillvalet sportfjädring blir den riktigt fast – men det är nog något mer för den inbitne.

Vad gäller drivning så har en ny generation effektivare motorer och växellådor tagit plats i Mercedesen. Utbudet av bensinmotorer sträcker sig från en fyrcylindrig 1,6-liters med ny direktinsprutningsteknologi i B180 med 122 hk/90 kW till B250 med 211 hk/155 kW.

Dieselmotorerna är alla bränslesnåla direktinsprutande common-rail och går från B 160 CDI med 90 hk/66 kW upp till B 220 CDI med 177 hk/130 kW. De nyare modellerna har en uppgiven förbrukning på max 4 l/100 km. De passar fint med den sjuväxlade dubbelkopplingslådan. Ytterligare plus är att det även går att beställa versioner som drivs med gas eller el samt fyrhjulsdrift.

Vidare så får man med B-klass tillgång till ovanligt bra säkerhetssystem för den här klassen. Modellen har som standard kollisionsvarning med autobroms. Den är adaptiv vilket minskar risken för att bli påkörd bakifrån. Även det riskförebyggande systemet Pre-Safe finns nu i den här klassen. Det går även att välja till andra assistanssystem såsom automatiskt helljus, döda vinkeln- och trötthetsvarnare samt filbytesvarare.

Se bildetaljer